Bohužel teď nemůžu vyrábět z časových důvodů, vrátila jsem se k práci s dětmi, kterou opravdu miluji.
Zatím tedy není možné objednávat. Ale můžete si přečíst jak to začalo, jak to šlo a co jsem vyráběla.
Při první lockdownu mě zastavili v práci s dětmi a nabídla se mi možnost oživit mé první vzdělání a světe div se - TĚŠÍ A BAVÍ MĚ TO.
Pár informací o výrobě a zpracování mléka, jak to dělám a co k tomu používám.
Vyrábím mléčné dobroty. Dovedu zpracovat maximálně 160 l mléka, takže prodej je podle toho omezený, když se objedná víc výrobků, bohužel dodám až při další várce příští týden.
Mám pokoru k mléku, i ke kravičkám. Obojí jsou živý organismus a potřebují své rituály a pravidla, které se nesmí porušit, jinak se spustí spousta nepřijemností.
Fermentované mléčné výrobky jsou darem, pokladem pro naše tělo, které tak moc potřebuje podporovat, aby jsme tu spolu mohli být dlouho a plnohodnotně.
Jak ráda k tomu přispěji, JO!!!
Do mých výroků nedávám žádná éčka, proto je nutné je brzy sníst.Používám mléko od jersejek a to z ranče Bělečko a nebo z Apolenky. A beru mléko z Tuněchod od tračen.
Přidávám mléčné kultury a syřidlo k zasýření. Sýření není žádný chemický proces. Jde pouze a jen o působení enzymů. Klasicky se k tomuto účelu využívá enzym chymosin, nebo nově také pepsin. Ano, to je přesně ten enzym, který užíváte pro podporu trávení. Při srážení mléčné bílkoviny dochází k enzymatickému štěpení mléčné bílkoviny
U výrobků, které musím pasterovat se přidává pár kapek chloridu vápenatého ( neboli vápenná sůl, výrazně zlepšuje strukturu sýřeniny, reguluje poměr soli v mléce a přispívá k sýření pasterovaných mlék)
Solná lázeň je z vody a soli, na úpravu pH používám vinný ocet.Do všeho vkládám lásku a zkušenosti získané na mlékárenské škole v Kroměříži.
Děkuji Báře Víškové, jenž má domácí mlékárnu za Mělníkem, a já jsem jejím garantem, ta mi dává cenné rady.
Hotové výrobky jsou vždy ve čtvrtek k vyzvednutí K Pardubičkám 65.
V případě volných dnů a prázdnin se může stát, že budu mít zavřeno. Vše je na domluvě - přes mobil 603116244
SÝROVÉ NÍTĚ
Nítě, vyráběné z mléka o tučnosti 2%.
Nejdříve vyrobím vlastní sýr, který nechám prokysat na pH tažnosti, nechám sýr dozrát-odpočinout, rozehřeju lázeň na vysokou teplotu, ve které pak ručně vytahuji sýr na nítě, po sléze je koupeme v solné lázni, sušíme a nechám dozrát.
Zauzluji a navážím dle vašeho přání.
A vy už si večer u vína, televize nebo s přáteli můžete přikusovat.
FARMÁŘSKÝ SÝR z mléka o tučnosti 3,5%, jedna porce se pohybuje okolo 150 g, balím i po více g, stačí napsat do objednávky , - doporučená trvanlivost 5 dní, ale my to skladujeme i týden, a když si je pak zalijete olivovým olejem, tak je to žrádlo!
Nabízím tyto druhy:
MIMOŇ bez příchutě ČECH s bršlicí kozí nohou, pažitkou, pepřem a solí, zalitý olejem, něco málo o bršlici: https://www.awashop.cz/brslice-kozi-noha-c1499/
MÁJEC s rajčaty MONGOL s česnekem IND s bazalkou i vlašskými ořechy MEXIČAN - s chilli ŘEK - s naklíčenou pískavicí, neboli řeckým senem. Něco málo o pískavici: https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/piskavice-recke-seno-na-traveni-proti-vraskam-i-jako-afrodisiakum/ ITAL- s italským kořenímPIRÁT ze středomoří s koriandrem, červenou paprikou, solí a pepřem
Sýr můžeme napíchnout na klacek opíkák a nad otevřeným ohněm jako buřt opéct, je to mňamina! Od Hanky z Krkonoš.
Sýr můžeme naložit do oleje a přidat do salátů.Od Lidunky
Bršlici kozí nohu můžeme uvařit jako špenát, chutná vítečně a je pikantní. Od babičky Evičky.
SYROVÁTKA od Lidunky - Pozor je to sytá potravina plná bílkovin. Doporučuji ji konzumovat dopoledne, aby ji tělo mohlo správně využít. SYROVÁTKA A JEJÍ BLAHODÁRNÝ PŘÍNOS: Přispívá ke zdraví nervů, neboť snižují hladinu glukózy v krvi a krevní tlak. Projevy moderního života, jako je obezita, vysoký krevní tlak, únava a stres můžete změnit právě pravidelnou konzumací syrovátky. Kyselina mléčná pak snižuje nadměrné množství hub a bakterií ve střevech, pravidelná konzumace syrovátky se doporučuje také při problémech se zácpou, nadýmáním, kolikou a při chronickém zánětu střev.
Více se o syrovátce dozvíte: : https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/syrovatka-zazracny-pripravek-na-hubnuti-a-krasnou-plet-102685.
SYROVÁTKOVÉ NÁPOJE PRO DLOUHOVĚKOST:
Osvěžující džusík: do vychlazené syrovátky si nalej džusík, vylouhuj mátu s meduňkou a nebo ji pij jen tak.
Js svačinka ze syrovátky (jahodová od Srnečků) : plnohodnotná svačina plná vitamínů a bílkoviny s probiotiky, jak na to: zmražené jahody dej do sklenice, přidej 1/5 banánu a zalej syrovátkou - čapni mixér a vše rozmixuj.
MÁSLO STOLNÍ ( ze zakysané smetany, kratší trvanlivost, lepší chuť)
PODMÁSLÍ - při stloukání másla vzniká podmáslí, samo o sobě je sladké, nechám ho zakysat a plním do lahví. Podmáslí stejně jako kefír blahodárně působí na naš zažívání. Má malý obsah tuku, takže je vhodné při nejrůznějších dietách. Podmáslí má vysoký obsah vápníku. Navíc je v něm i více lecitinu, který je potřebný pro lepší činnost mozku. Něco málo o podmáslí https://www.denik.cz/z_domova/podmasli-20170126.html
KEFÍR- vyrábím ho z mléka o 3,5% tuku, které zaočkuji kefírovou kulturou a vznikne výborný kefír, který musíte rozmíchat než ho začnete pít, je tak hustý a krásně perlinkuje. Kefír pochází z Kavkazu aTibetu. Bakterie kefíru metabolizují na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i lidé s laktózovou intolerancí. Kefír velmi mocně podporuje celkovou detoxikaci organismu díky bakteriím mléčného kvašení, které zabíjí aflatoxiny( jeden z nejsilnějších známých karcinogenů) a další zdraví škodlivé houby.
Blahodárné účinky kefíru: https://www.slimming.cz/kefir-a-5-prinosu-tohoto-napoje/
JOGURTY: vyrábím v balení okolo 200g, dle přání vám udělám i větší množství.
JOGURT: bílý vyzrálý jogurt vyrobený z mléka o 3,5 tuku.
JOGURT ŘECKÉHO TYPU: výborný jogurt vyrobený z 2% tučného mléka, odkapaný a vyzrálý.
Saláty od Mišuse: do mísy nastrouháme okurku, nebo nakrájíme na kolečka, nebo natrháme hlávkový salát, osolíme, opepříme necháme ovládnout a spojit tyto chutě a zalejeme jednou z mléčných prokysaných dobrot. Nemůžete udělat lepší potěšení pro váš pupík!
AJRAN od Irisi: lahodný nápoj, který je vhodný, když je velké teplo, jste unavený či sedíte s přáteli u vína, slivočky a je vám moc hezky. Do 1/2 sklenice nalejete kefír, podmáslí či jogurt, dolejete chladnou vodou, můžete i přidat sůl a pepř, dle libosti. Je to velmi osvěžující nápoj, a nejen to, zvládne díky tomu i kocovinku, která by vás mohla čekat po posezení s přáteli.
TVAROH : vyrábím z mléka 3,5% tučného, prokysávám a vykapávám a s láskou pozoruji jak se mění mléko na superpotravinu, kterou pro vás pak vyšlehávám aplním podle vašeho přání do sklenic. Už si berete i kilová balení. To vám chválím, protože doma vyrobený tvaroh je další super potravina pro naše tělo, bílkovina a ještě prokysaná, co víc si přát pro zdravý vývoj těla. Má pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Je zdrojem minerálních látek a vitamínů.
FERMENTOVANÝ CELOŽITNÝ CHLÉB: Dám naklíčit slunečničit, lněné semínko, z vlastního kvásku zadělám kvas a nechám fermentovat 12 hodin, pak ještě nechám prozrát žitnou mouku dalších 8 hodin i se semínky, a peču - zapařuju a s láskou balím. Takto vyrobený chléb je vhodný pro celiaky, protože díky fermentaci je lepek rozložený na enzymy a nepoškodí střeva. Naklíčená semínka jsou pro nás lépe stravitelná a nesou důležité hodnoty pro naše zdraví. Můžu vyrobit i bez semínek.
Máslo a podmáslí:
stloukám a je smetana, už se odděluje podmáslí, slévám podmáslí a budu propírat krásné žluté máslo
tvaroh už odkapává:
Farmářský sýr, prokrajuji, míchám a zraje v košíčkách:
Tato doba mě zastavila v práci s dětmi a nabídla mi nové věci.
Děti nemám v plánu opustit, věřím, že se to zařídí, tak, že se moje cesta neoddělí od dětského světa, je to moje všechno. Jen teď pud sebezáchovy ve mě oprášil moje první vzdělání a světe div se - TĚŠÍ A BAVÍ MĚ TO.
Vyrábím mléčné dobroty. Dovedu zpracovat maximálně 60 l mléka, takže prodej je podle toho omezený, když se objedná víc výrobků, bohužel dodám až při další várce příští týden.
Do mých výroků nedávám žádná éčka, proto je nutné je brzy sníst.
Používám mléko od jersejek a to z ranče Bělečko a nebo z Apolenky.
Přidávám mléčné kultury a syřidlo k zasýření, u výrobků, které musím pasterovat se přidává pár kapek chloridu vápenatého ( neboli vápenná sůl, výrazně zlepšuje strukturu sýřeniny, reguluje poměr soli v mléce a přispívá k sýření pasterovaných mlék)
Solná lázeň je z vody a soli, na úpravu pH používám vinný ocet.
Dále do všeho vkládám lásku a zkušenosti získané na mlékárenské škole v Kroměříži.
Jsem vděčná Báře Víškové, jenž má domácí mlékárnu za Mělníkem, a já jsem jejím garantem, ta mi dává cenné rady.
Výrobky, které nabízím:
Nítě - slané, méně slané ( kratší doba v solné lázni, ale zkracuje trvanlivost, nutné brzy sníst)Farmářský sýr - bez příchutě, s rajčaty, s česnekem, s chilli, s olivama - trvanlivost 5 ní.Syrovátka od LidunkyMáslo stolní ( ze zakysané smetany, kratší trvanlivost, lepší chuť)PodmáslíTvarohŽervé
Plánuji dělat:
JogurtyPolotvrdé sýryNakládané sýryHermelíny
Mám pokoru k mléku, i ke kravičkám. Obojí jsou živý organismus a potřebují své rituály a pravidla, které se nesmí porušit, jinak se spustí spousta nepřijemností.
Hotové výrobky jsou vždy ve čtvrtek k vyzvednutí K Pardubičkám 65.
V případě volných dnů a prázdnin se může stát, že budu mít zavřeno. Vše je na domluvě - přes mobil 603116244
Máslo Syrovátka Sýrové nítě
Syrovátka: Mrzí mě, že spousta lidí tento blahodárný mok nezná, ráda bych ji dostala do vašeho povědomí.
Je to úžasná blahodárná tekutina, která pomáhá ve všech směrech. Nejen na zdraví, ale i na krásu
- "Kdo ji pije krásně žije, krása se ho drží a zdraví si tuží."
Více o syrovátce se dozvíte zde: Syrovátka a její výhody
Vítám tě na stránkách mé nabídky mléčných výrobků, budeš-li si chtít něco objednat klikni na objednávku.
Jestli se nejdříve chceš dovědět co vyrábím, přečíst si informace o produktech a nebo si počíst co z výrobků uvařit, tak čti dál.
Vyrábím mléčné dobroty. Dovedu zpracovat maximálně 160 l mléka, takže prodej je podle toho omezený, když se objedná víc výrobků, bohužel dodám až při další várce příští týden.
Mám pokoru k mléku, i ke kravičkám. Obojí jsou živý organismus a potřebují své rituály a pravidla, které se nesmí porušit, jinak se spustí spousta nepřijemností.
Fermentované mléčné výrobky jsou darem, pokladem pro naše tělo, které tak moc potřebuje podporovat, aby jsme tu spolu mohli být dlouho a plnohodnotně.
Jak ráda k tomu přispěji, JO!!!
Do mých výroků nedávám žádná éčka, proto je nutné je brzy sníst.Používám mléko od jersejek a to z ranče Bělečko a nebo z Apolenky. A beru mléko z Tuněchod od tračen.
Přidávám mléčné kultury a syřidlo k zasýření. Sýření není žádný chemický proces. Jde pouze a jen o působení enzymů. Klasicky se k tomuto účelu využívá enzym chymosin, nebo nově také pepsin. Ano, to je přesně ten enzym, který užíváte pro podporu trávení. Při srážení mléčné bílkoviny dochází k enzymatickému štěpení mléčné bílkoviny
U výrobků, které musím pasterovat se přidává pár kapek chloridu vápenatého ( neboli vápenná sůl, výrazně zlepšuje strukturu sýřeniny, reguluje poměr soli v mléce a přispívá k sýření pasterovaných mlék)
Solná lázeň je z vody a soli, na úpravu pH používám vinný ocet.Do všeho vkládám lásku a zkušenosti získané na mlékárenské škole v Kroměříži.
Děkuji Báře Víškové, jenž má domácí mlékárnu za Mělníkem, a já jsem jejím garantem, ta mi dává cenné rady.
Hotové výrobky jsou vždy ve čtvrtek k vyzvednutí K Pardubičkám 65.
V případě volných dnů a prázdnin se může stát, že budu mít zavřeno. Vše je na domluvě - přes mobil 603116244
SÝROVÉ NÍTĚ
Nítě, vyráběné z mléka o tučnosti 2%.
Nejdříve vyrobím vlastní sýr, který nechám prokysat na pH tažnosti, nechám sýr dozrát-odpočinout, rozehřeju lázeň na vysokou teplotu, ve které pak ručně vytahuji sýr na nítě, po sléze je koupeme v solné lázni, sušíme a nechám dozrát.
Zauzluji a navážím dle vašeho přání.
A vy už si večer u vína, televize nebo s přáteli můžete přikusovat.
FARMÁŘSKÝ SÝR z mléka o tučnosti 3,5%, jedna porce se pohybuje okolo 150 g, balím i po více g, stačí napsat do objednávky , - doporučená trvanlivost 5 dní, ale my to skladujeme i týden, a když si je pak zalijete olivovým olejem, tak je to žrádlo!
Nabízím tyto druhy:
MIMOŇ bez příchutě
ČECH s bršlicí kozí nohou, pažitkou, pepřem a solí, zalitý olejem, něco málo o bršlici: https://www.awashop.cz/brslice-kozi-noha-c1499/ MÁJEC s rajčaty
MONGOL s česnekem IND s bazalkou i vlašskými ořechy MEXIČAN - s chilli ŘEK - s naklíčenou pískavicí, neboli řeckým senem. Něco málo o pískavici: https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/piskavice-recke-seno-na-traveni-proti-vraskam-i-jako-afrodisiakum/ ITAL- s italským kořenímPIRÁT ze středomoří s koriandrem, červenou paprikou, solí a pepřemí. Od babičky Evičky.
SYROVÁTKA od Lidunky - Pozor je to sytá potravina plná bílkovin. Doporučuji ji konzumovat dopoledne, aby ji tělo mohlo správně využít. Syrovátka a její blahodárný přínos: Přispívá ke zdraví nervů, neboť snižují hladinu glukózy v krvi a krevní tlak. Projevy moderního života, jako je obezita, vysoký krevní tlak, únava a stres můžete změnit právě pravidelnou konzumací syrovátky. Kyselina mléčná pak snižuje nadměrné množství hub a bakterií ve střevech, pravidelná konzumace syrovátky se doporučuje také při problémech se zácpou, nadýmáním, kolikou a při chronickém zánětu střev.
Více se o syrovátce dozvíte: : https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/syrovatka-zazracny-pripravek-na-hubnuti-a-krasnou-plet-102685.
MÁSLO STOLNÍ ( ze zakysané smetany, kratší trvanlivost, lepší chuť)
PODMÁSLÍ - při stloukání másla vzniká podmáslí, samo o sobě je sladké, nechám ho zakysat a plním do lahví. Podmáslí stejně jako kefír blahodárně působí na naš zažívání. Má malý obsah tuku, takže je vhodné při nejrůznějších dietách. Podmáslí má vysoký obsah vápníku. Navíc je v něm i více lecitinu, který je potřebný pro lepší činnost mozku. Něco málo o podmáslí https://www.denik.cz/z_domova/podmasli-20170126.html
KEFÍR- vyrábím ho z mléka o 3,5% tuku, které zaočkuji kefírovou kulturou a vznikne výborný kefír, který musíte rozmíchat než ho začnete pít, je tak hustý a krásně perlinkuje. Kefír pochází z Kavkazu aTibetu. Bakterie kefíru metabolizují na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i lidé s laktózovou intolerancí. Kefír velmi mocně podporuje celkovou detoxikaci organismu díky bakteriím mléčného kvašení, které zabíjí aflatoxiny( jeden z nejsilnějších známých karcinogenů) a další zdraví škodlivé houby.
Blahodárné účinky kefíru: https://www.slimming.cz/kefir-a-5-prinosu-tohoto-napoje/
JOGURTY:
vyrábím v balení okolo 200g, dle přání vám udělám i větší množství.
JOGURT: bílý vyzrálý jogurt vyrobený z mléka o 3,5 tuku.
JOGURT ŘECKÉHO TYPU: výborný jogurt vyrobený z 2% tučného mléka, odkapaný a vyzrálý.
TVAROH : vyrábím z mléka 3,5% tučného, prokysávám a vykapávám a s láskou pozoruji jak se mění mléko na superpotravinu, kterou pro vás pak vyšlehávám aplním podle vašeho přání do sklenic. Už si berete i kilová balení. To vám chválím, protože doma vyrobený tvaroh je další super potravina pro naše tělo, bílkovina a ještě prokysaná, co víc si přát pro zdravý vývoj těla. Má pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Je zdrojem minerálních látek a vitamínů.
FERMENTOVANÝ CELOŽITNÝ CHLÉB: Dám naklíčit slunečničit, lněné semínko, z vlastního kvásku zadělám kvas a nechám fermentovat 12 hodin, pak ještě nechám prozrát žitnou mouku dalších 8 hodin i se semínky, a peču - zapařuju a s láskou balím. Takto vyrobený chléb je vhodný pro celiaky, protože díky fermentaci je lepek rozložený na enzymy a nepoškodí střeva. Naklíčená semínka jsou pro nás lépe stravitelná a nesou důležité hodnoty pro naše zdraví. Můžu vyrobit i bez semínek.
RECEPTY S FARMÁŘSKÝM SÝREM
Sýr můžeme napíchnout na klacek opíkák a nad otevřeným ohněm jako buřt opéct, je to mňamina! Od Hanky z Krkonoš.
Sýr můžeme naložit do oleje a přidat do salátů.Od Lidunky
Bršlici kozí nohu můžeme uvařit jako špenát, chutná vítečně a je pikantn
SYROVÁTKOVÉ NÁPOJE PRO DLOUHOVĚKOST:
Osvěžující džusík: do vychlazené syrovátky si nalej džusík, vylouhuj mátu s meduňkou a nebo ji pij jen tak.
Js svačinka ze syrovátky (jahodová od Srnečků) : plnohodnotná svačina plná vitamínů a bílkoviny s probiotiky, jak na to: zmražené jahody dej do sklenice, přidej 1/5 banánu a zalej syrovátkou - čapni mixér a vše rozmixuj.
SYROVÁTKOVÁ POLÉVKA OD SRNEČKŮ: https://www.labuznik.cz/recept/syrovatkova-polevka-moji-babicky/
Saláty od Mišuse: do mísy nastrouháme okurku, nebo nakrájíme na kolečka, nebo natrháme hlávkový salát, osolíme, opepříme necháme ovládnout a spojit tyto chutě a zalejeme jednou z mléčných prokysaných dobrot. Nemůžete udělat lepší potěšení pro váš pupík!
AJRAN od Irisi: lahodný nápoj, který je vhodný, když je velké teplo, jste unavený či sedíte s přáteli u vína, slivočky a je vám moc hezky. Do 1/2 sklenice nalejete kefír, podmáslí či jogurt, dolejete chladnou vodou, můžete i přidat sůl a pepř, dle libosti. Je to velmi osvěžující nápoj, a nejen to, zvládne díky tomu i kocovinku, která by vás mohla čekat po posezení s přáteli.
TVAROHOVÉ TĚSTOVINY slovenský recept od Vjerušky: Na pánvi osmaž cibulku, uzený maso, přidej tvaroh a promíchej. Pak do uvařených těstovin zamíchej. Osol jak potřebuješ, i pepř je vítán. No a jez, je to fakt ŽRASO. Rychlý, výborný a výživný.
Špenát: na másle zpěníme cibulku, přidáme nasekanou bršlici, osolíme, opeoříme, přidáme česnek a vajíčko, můžeme přidat i smetánku od Lidunky a je to. S bramborovým knedlíkem a pečeným masem, fakt dobrota.
Výroba másla a podmáslí:
stloukám a je smetana, už se odděluje podmáslí, slévám podmáslí a budu propírat krásné žluté máslo
Tvaroh už odkapává:
Farmářský sýr, prokrajuji, míchám a zraje v košíčkách
Tato doba mě zastavila v práci s dětmia nabídla mi nové věci.
Děti nemám v plánu opustit, věřím, že se to zařídí, tak, že se moje cesta neoddělí od dětského světa, je to moje všechno. Jen teď pud sebezáchovy ve mě oprášil moje první vzdělání a světe div se - TĚŠÍ A BAVÍ MĚ TO.